Φ.Κουβέλης: «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η ιδιωτικοποίησή του»

Την απόλυτη στήριξη και του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη στο δίκαιο αίτημα των 218.000 πολιτών και του συνόλου των τοπικών φορέων να μην ιδιωτικοποιηθεί η Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, εξασφάλισε σήμερα η αντιπροσωπία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, που συνεχίζει τις επαφές της με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων.

Στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αθήνα, εκ μέρους της ΠΕΔ-ΚΜ μετείχαν ο πρόεδρός της, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο αντιπρόεδρος, δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο εκπρόσωπος της Κίνησης 136 Νίκος Γραικούσης. Παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτίνες Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη και Κατερίνα Μάρκου αντίστοιχα.

Η αντιπροσωπία παρέδωσε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ το συντριπτικό αποτέλεσμα του πρόσφατου πρώτου τοπικού δημοψηφίσματος στην ιστορία της χώρας μας με το 98% των Θεσσαλονικέων να λένε ένα ισχυρό «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Παράλληλα, τον ενημέρωσαν για τις αλλεπάλληλες και συντονισμένες πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και των φορέων της πόλης κατά του ξεπουλήματος των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, που -εφόσον απαιτηθεί- θα φθάσουν ως τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά ο κ.Κουβέλης τόνισε: «Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης με την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τους εργαζόμενους και κινήσεις πολιτών στο πλαίσιο ενός τοπικού δημοψηφίσματος, είπαν όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η ιδιωτικοποίησή του.

»Η κυβέρνηση οφείλει, πρώτον, να λάβει υπόψη τη θέληση των πολιτών που εκφράστηκαν κυριαρχικά στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος. Και δεύτερον, να λάβει υπόψη και να σεβαστεί απόλυτα την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που είπε: ότι δεν επιτρέπεται η ιδιωτικοποίηση του νερού, καθώς απαγορεύεται από τα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος. Σεβασμός κατά συνέπεια και στο Σύνταγμα.

»Η ΔΗΜΑΡ, από την πρώτη στιγμή, όρθωσε την αντίθεσή της, απέναντι στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, τόσο στην Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Είναι δημόσιο αγαθό και ως δημόσιο αγαθό πρέπει να μένει σταθερά έξω από κάθε συναλλαγή και ιδιωτικοποίηση. Εμείς, μαζί με τους δημάρχους, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας θα αγωνιστούμε, έτσι ώστε το νερό να μείνει δημόσιο αγαθό και να μην εκχωρηθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα», κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.