Συνέδριο γα την πολιτική διαχείρισης του νερού στην Κροατία

Η  νεοφιλελεύθερη ΕΕ φανερά ή συγκαλυμμένα προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού σε όλα τα κράτη μέλη της. Από τον σχεδιασμό αυτόν δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει η νέα στην οικογένεια της ΕΕ Κροατία.Η Κροατική κυβέρνηση μετά τις επιταγές της ΕΕ βρίσκεται σε κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης του νερού της χώρας. Δίχως ξεκάθαρο σχέδιο, δίχως κρατική στρατηγική αλλά με τις πολυεθνικές να γράφουν τα σενάρια της κερδοφορίας-κερδοσκοπίας τους για τις επόμενες δεκαετίες σε λευκό χαρτί.

 Από την άλλη πλευρά τα «οφέλη» της ιδιωτικοποίησης και η παγκόσμια πρακτική των πολυεθνικών δεν μπορούν να μείνουν κρυφά. Γνωρίζοντας από την παγκόσμια εμπειρία συλλογικότητες της Κροατίας, οργάνωσαν ένα συνέδριο στις 25-26 Σεπτεμβρίου 2014 για να πληροφορηθούν τόσο τα σχέδια της κυβέρνησης όσο και να πάρουν γνώση από την εμπειρία των γειτονικών χωρών, αναζητώντας την αντιπρόταση στην ιδιωτική διαχείριση του νερού. Κατανοώντας ότι ένα σκέτο όχι στην ιδιωτικοποίηση δεν είναι ικανό να αναστρέψει την πορεία, κάλεσαν εκτός της πολιτικής και τοπικής αρχής, συναγωνιστές του αγώνα ενάντια στην ιδιωτική διαχείριση από την Νάπολι και την Θεσσαλονίκη (Κ136) προκειμένου να παρουσιάσουν τα μοντέλα διαχείρισης του νερού που προτείνουν, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό τον διάλογο για την επόμενη ημέρα του νερού στην Κροατία,  σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την έναρξη του αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης.

 Η Κ136 ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση να παρουσιάσει (εκπροσωπούμενη από τον Κ. Μαριόγλου) την πρόταση της μη κερδοσκοπικής συνεταιριστικής διαχείρισης του νερού από τους πολίτες. Η γνώση είναι δύναμη, οι εμπειρίες είναι κοινό κτήμα των κινημάτων και κάθε νίκη στον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης  του νερού, οπουδήποτε στον κόσμο επιστρέφει ενέργεια και δύναμη πίσω στα κινήματα του πλανήτη για νέους, δυναμικούς, νικηφόρους αγώνες.